Dobrodošli prvaci!

DSC02594Ovog prvog septembra 2015. godine naša škola je postala bogatija za pet novih odeljenja prvačića. Prigrlile su ih učiteljice Biljana Vujović, Jasmina Stevanović, Vesna Nimčević, Desanka Šumonja i Natalija Borović. Za naše nove drugare pripremljen je svečani program, a priredbi u Gatu prisustvovali su i članovi gradske uprave zaduženi za obrazovanje Blaško Stantić i Jasmina Stevanović.

Dečje oči, širom raširene, uprte u učitelja bile su  pune nade, iščekivanja, uzbuđenja, neretko i straha. Neke su oborene i proučavaju sivilo betona školskog dvorišta, tog prvog školskog dana.

Priredbica u čast prvaka, ulazak u učionicu, pripremljene aktivnosti koje su tu da razbiju tremu, učine prvi zvanični susret a školom toplim, pamtljivim. Poklončići u znak dobrodošlice i pridobijanja simpatija.

Uvek postoji dilema ko od troje značajnih učesnika prvog školskog dana ima veću tremu – učitelj, deca ili roditelji.

Učitelj razmišlja o deci koju je ispratio u prethodnoj generaciji i čini mu se da nikad više tako dragu decu, tako pametnu i posebnu, neće upoznati. Razmišlja o sastavu novog odeljenja, o onome što ne sme propustiti u formiranju odeljenjske zajednice, o bitnim koracima u samom početku, o uspostavljanju dobre saradnje sa roditeljima.

Roditelji su se već verovatno dobro raspitali o učiteljima i cima na kojima se radi u školi, kao i razlikama koje postoje. Odabrali su ono što su smatrali da je najbolje za njihovo dete – Montessori program, bilingvano odeljenje ili nastavnu na hrvatskom jeziku. da li je odluka bila ispravna? Da li će dete uspeti da zadovolji učiteljeve kriterijume? Da prevaziđe neke poteškoće? Da li će naći drugove u odeljenju? Da li će detetu biti dosadno ako zna da čita i piše? Da li će detetu biti teško ako ne zna da čita i piše? Da li će biti tako dobar učenik kako roditelj očekuje od njega?
Mnogo je „da li?“ u roditeljskim mislima.

A deca? Deca su slušala svašta: da tako neće moći u školi, da će biti mnogo pametniji kad pođu u školu, da će puno učiti, da su sad već veliki, da igranja više nema.
Neka deca su ponosna, neka srećna i samouverena, neka stidljiva, neka zastrašena. Da, lepo je što će mnogo naučiti, ali da se ne igraju?!!!

Istina je kao i uvek negde između: učitelji neće biti savršeni, jer su samo ljudi sa vrlinama i manama, ali će dati sve od sebe da nauče decu da vole školu i znanje, da se druže. Učenici će biti i srećni i tužni i neće uvek biti lako, ali ako i roditelj i učitelj dobronamerno pristupi problemu koji će se pojaviti u toku školovanja, problem će nestati. Ključ je saradnja i razumevanje. Ako se uspostavi, školovanje će biti najlepši period života. Deca će mnogo učiti, ali će se i igrati, jer se kroz igru ozbiljno uči.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*
Website