Svoj čovek

Poetski performans “SVOJ ČOVEK” je održan 04.09.2015. godine u osnovnoj školi “ Matko Vuković”. U goste došli su nam učenici Srednje tehničke škole “Ivan Sarić”, Hemijsko-tehnološke, Ekonomske “Bosa Miličević” i Мedicinske srednje škole.

„Svoj čovek“ je premijerno predstavljen scenskim čitanjem u Novom Sadu, nakon čega je usledilo čitanje u Vranju. Izvođači ovog teksta su mladi ljudi koji tekst govore u svoje ime kao aktivisti i aktivistkinje koji žele da skrenu pažnju na problem napuštanja školovanja, od koga najčešće pate romska deca.

“Svoj čovek” – 4 pesme  je poetski performans nastao unutar projekta “Knockout Dropout” čiji je cilj da promoviše značaj školovanja, kod romske populacije. Projekat je finansiran od strane Pestalozzi fondacije iz Švajcarske, a u Subotici ga realizuje UG “Edukativni centar Roma” u saradnji sa OŠ “Đuro Salaj” i “Matko Vuković”. Tekst je nastao dramatizacijom i kolažiranjem istinitih priča i podataka dobijenih tokom radionica sa mladima, profesorima, profesorkama i školskim osobljem u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Subotici i Vranju.

Osnovne teme ovog teksta su odrastanje, učenje i znanje kao jedina sigurna imovina i oslonac u životu. Baveći se temom važnosti školovanja, tekst šalje poruku o samopouzdanju i nezavisnosti, o pristojnom i dostojanstvenom životu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*
Website