Reportaža Subotica.com – Filip Stefanović

Kada Filip Stefanović, učenik šestog razreda OŠ „Matko Vuković“ na saskofonu zasvira „Kondorov let“ slušaoci ostanu bez daha, što zbog perfektnih tonova, što zbog toga što jedan ozbiljan duvački instrument svira jedanaestogodišnji dečak.

– Kada sam imao pet godina tetka mi je kupila frulicu i nju sam svirao po sluhu, nisam znao note, ali sam ponavljao ono što sam čuo. Posle dve godine krenuo sam u Muzičku školu i među instrumentima video saksofon, koji mi je izgledao zanimljivo, a i slušao sam kako zvuči. Tako sam se odlučio za njega – seća se Filip. – Moram reći da mi je bilo mi je teško da duvam u njega, potrebno je puno vazduha, ali sam vremenom navikao.

Već četiri godine Filip ide u Muzičku školu, te posle časova i kratkog predaha kod kuće, odlazi na časove saksofona i solfeđa.

– Bude mi nekad naporno, ali uglavnom nije teško.  Dosta pomažu, često me ispravljaju kada brzam ili ne uzmem dobro vazduh, jer ne smem da dižem ramena nego stomakom da dišem, a ja nekad to zaboravim pa me podsećaju – iskreno će dečak. – Ponekad imam tremu pred publikom, ali zamislim da sam na času da sviram sa nastavnikom, gledam i pratim publiku a kada počnu aplauzi onda se opustim i još više se trudim. Kada pogrešim pravim se da se ništa nije desilo i nastavim, iznerviram se nekada,  ali se pravim da sve bude super. Trudim se da me greška ne parališe i da budem opušten.

Filipov uzor je Gabor Bunford i, kako kaže, pokušava da bude kao on.

– Više volim brže pesme, spore su mi dosadne, sad sviram „Star wars“ i to mi se baš sviđa. Najteža i najdosadnija pesma mi je bila „Air“ od Baha, jer je spora i dugačka, a pritom dosta teška – dodaje smejući se.

Pored muzike, Filip je talentovan i za slikarstvo, a u skladu sa njegovim vedrim i energičnim duhom, najviše uživa crtajući karikature. Njegov rad „Es dnevnik“, nagrađen je prvom nagradom na konkursu „Mali Pjer“

– Napravio sam karikaturu časa, jer moja mama radi u školi i vidim kako se muči oko elektronskog dnevnika i zamislio sam nekog našeg starijeg nastavnika kako to radi i gubi vreme na to, a okolo cirkus, jedno dete puši, šminka se, drži magareće uši… – objašnjava mladi umetnik. – Idem na sekciju crtanja i tamo sam crtao karikature, a taj likovni žanr mi se jako sviđa. Volim da crtam i portrete i u svakom nađem nešto zanimljivo, nešto što ga posebno karakteriše.

Sem što je talenat za umetnost, Filip je i odličan đak, a najviše voli biologiju, naročito rad na mikroskopu.

– Volim da mikroskopiram, dobio sam mikroskop i često ga koristim, zanimljive su mi bakterije i drugi sitni organizmi – dodaje Filip.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*
Website