Ko se krije u Srbiji?

Pod ovim, malo provokativnim nazivom, 4. 10. 2019. održana je aktivnost u Gatu sa učenicima drugog razreda u okviru događaja nazvanog “Dan inteligencije 2019”. Događaj organizuje Mensa Srbije i Udruženje „Kreativni učitelji”, uz podršku Instituta za moderno obrazovanje.
Aktivnost integriše sadržaje vezane za usvajanje pravopisa sa sadržajima vezanim za prirodu i društvo, tj. snalaženje na geografskoj karti, i memorisanje geografskih pojmova. U nazivima geografskih pojmova deca traže sakrivenu reč koju predstavljaju asocijativom tehnikom i razvrstavaju prema vrsti geografskog pojma. Na taj način dotičemo elemente kartografske pismenosti i etimologiju reči. Tražeći sakrivene reči u nazivima geografskih pojmova i slikovnim predstavljanjem istih, ostvarujemo korelaciju između početne orijentracije na karti, upoznavanja geografije domovine, usvajamo pravopisno pravilo. Najbitniji ishod je što kroz ovakav način rada deca usvajaju korisnu tehniku učenja novih pojmova.
Deci drugog razreda je ovo prvi susret sa geografskom kartom, a snašla su se odlično i otkrila mnoge biljke, životinje i još ponekog sakrivenog u Srbiji.

Čas je održan sa grupom od dvadeset četvoro dece drugog razreda.

Učiteljica Mirjana Kosanović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*
Website