Neki novi klinci

Posle tužnog vikenda, kako nastaviti nastavu, a ne osvrnuti se na Panonskog Mornara? Možda Đole Balašević nije ušao u čitanke, ali u naša srca sigurno jeste. 4/1 sa svojom učiteljicom uplelo je stihove "Panonskog mornara" u ponavljanje gradiva. Iako su još mali da bi poznavali njegove pesme, zaineresovano i sa razumevanjem su pravili plakat. Đole, neka ti je mirno more!

autor: Sonja Konkolj

radionica
radionica
radionica
radionica

Foto zadatak "Svet knjiga"

Kako smo se ovog puta osvrnuli na to da bi fotografisanje moglo da se poveže i sa književnošću, u skladu sa tim smo osmislili i novi foto zadatak. Na tren smo ostavili udžbenike po strani i okrenuli se ka knjigama koje imamo u kućnim bibliotekama, birajući one koje su nam najdraže i kojima se rado vraćamo. Na fotografijama su ne samo odabrane knjige, već i detalji koji na vizuelan način mogu da pomognu da se nasluti o kakvoj knjizi je reč, kao i kakvu priču nudi. Učenici su birali najrazličitija dela - od onih koja su čitali kao lektire do onih koje čitaju njihovi članovi porodica i prijatelji. Time smo uspeli da napravimo korelaciju između predmeta informatika i računarstvo i srpski jezik i kniževnost, i da, kao vredna čitalačka publika, ukažemo na važnost čitanja. Dok se uspešnost ovog zadatka posebno ogleda u tome što smo opet dobro primenili znanja u vezi sa izradom i obradom fotografija. Neki od radova dati su u prilogu.

autor: Darija Svorcan

knjiga
knjiga
knjiga
knjiga
knjiga
knjiga
knjiga
knjiga
knjiga
knjiga
knjiga

Novi projekt

Nakon završene evaluacije prijava na konkurs projekta „Premošćavanje digitalnog jaza u Srbiji za najugroženiju decu – osnivanje obrazovnih digitalnih biblioteka i pružanje dodatne podrške školama i učenicima“ obavešteni smo da je „Matko“ izabran za učešće u projektu koju će trajati do aprila 2023. godine. Danas smo prisustvovali uvodnom sastanaku sa još 29 predstavnika izabranih škola i Delegacije Evropske Unije u Srbiji, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, UNICEF kancelarije u Srbiji kao i Centra za obrazovne politike. Na sastanku su bili predstavljeni osnovni ciljevi i očekivani rezultati kao i glavne projektne aktivnosti.

autor: Nada Dimović

takmičenje
takmičenje

Školsko takmičenje iz matematike za niže razrede

Rezultati školskog takmičenja iz matematike za niže razrede.
3. razred:
Filip Šarčević, Matej Bagi, Mihajlo Vlahović, Filip Hubert, David Vladea
4. razred:
Vladan Šećerov, Dragan Mitrić, Dražen Matković, Martina Tikvicki, Davor Dulić
Čestitamo !

autor: Nada Dimović

takmičenje
takmičenje
takmičenje

Školsko takmičenje iz engleskog jezika

Na ovogodišnje školsko takmičenje iz engleskog jezika prijavilo se petoro učenika osmog razreda. Kako se takmičenje iz stranog jezika organizuje samo za učenike osmake, Iva, Lucija, Jovana, Dario i Aleksandar su konačno dobili priliku da se oprobaju i pokažu u onome u čemu su najbolji. Školsko takmičenje - koje je ujedno i kvalifikacija za opštinsko - održao je nastavnik Nikola Gemeš u objektu Mali Bajmok, uz poštovanje svih epidemioloških mera. Test znanja je odlučio - na opštinsko takmičenje ići će:
1. Lucija Horvacki (8-4)
2. Jovana Stipić (8-2)
3. Dario Dolmagić (8-2)
jer ove godine propozicije dozvoljavaju samo tri učenika iz svake škole.
Želimo im mnogo sreće u nedelju 21.2. u OŠ „Sveti Sava”!

autor: Nada Dimović

takmičenje
takmičenje
takmičenje
takmičenje

Školsko takmičenje iz matematike

U našoj školi je, kao i u cijeloj državi, 5.02.2021. održano školsko takmičenje iz matematike. Rezultati viših razreda su sljedeći:
Na gradsko natjecanje su se plasirali:
5. razred
Aljoša Glogovac 5-3, Ines Vojnić 5-4, Nadja Berecki 5-2, Nadja Kovačević 5-3
6. razred
Andrej Čavlin 6-3, Nikola Vujković Lamić 6-4, Ana Šmit 6-2, Andrija Matković 6-4
7. razred
Jovan Grujić 7-2, Lea Vojnić 7-4, Anđela Stikić 7-2, Elena Prćić 7-2, Lea Vojnić Purčar 7-4, Matej Miković 7-2
8. razred
David Šarčević 8-4, Andrija Mandić 8-4, Iva Molnar 8-4
Dvoje naših učenika ima direktan prolaz ove godine na gradsko, zbog vrhunskog rezultata na okružnom takmičenju prošle godine.

autor: Nevenka Tumbas

takmičenje
takmičenje
takmičenje

Foto zadatak "Zima"

U skladu sa godišnjim dobom u kom smo sada, na predlog učenika, uradili smo novi foto zadatak. Tema "Zima" bila je inspiracija mnogima, te su ovo godišnje doba fotografijama zabeležili tako da su dobili najviše ocene za uloženi trud i rad. Još jednom smo pokazali kako se stečeno znanje na predmetu informatika i računartsvo, kao i svakodnevno korišćenje mobilnih telefona za fotografisanje, mogu upotrebiti kako za izradu foto zadataka, tako i za zabeležiti prizore koje bi valjalo sačuvati kao uspomenu. Kako su se i koliko uspešno snašli učenici u izradi ovog zadatka, pokazuju neke od fotografija u prilogu :)

autor: Darija Svorcan

zima
zima
zima
zima
zima
zima
zima
zima
zima
zima
zima
zima

Čitanjem do zvijezda 2021.

U petak 29. siječnja 2021. održana je školska razina natjecanja Čitanjem do zvijezda. U ovom natjecanju naša škola već dugo sudjeluje i učenici se uvijek rado uključuju. Tema ove godine bila je „U svijetu knjige”, a čitalo se četiri naslova: Jadranka Klepac, Miris knjige; Roald Dahl, Matilda; Morea Banićević, Demon školske knjižnice; Liz Pichon, Tom Gates: Svjetski dan knjige: Najbolji u povijesti (dosad). U natjecanju su sudjelovali učenici 7. i 8. razreda, i to 10 učenika. Sudjelovali su: Lucija Horvacki, Iva Molnar, Klaudija Bašić, Barbara Piuković, Aleksandar Vojnić Purčar, Franjo Rudinski, Lea Vojnić, Ivona Stantić, Lea Vojnić Purčar, Anđela Kutuzov. Svi su učenici pristupili mrežnoj inačici kviza. Ostvareni rezultati su sljedeći:

1. Lucija Horvacki
2. Ivona Stantić
3. Barbara Piuković
4. Aleksandar Vojnić Purčar
5. Anđela Kutuzov
6. Iva Molnar
7. Lea Vojnić
8. Klaudija Bašić
9. Lea Vojnić Purčar
10. Franjo Rudinski.

Daljnje natjecanje nastavit će Lucija Horvacki, Ivona Stantić, Barbara Piuković, Aleksandar Vojnić Purčar, Anđela Kutuzov i Iva Molnar, a ostali učenici bit će rezerva dvjema ekipama od triju učenika. Povjerenstvo za pregledanje i nadzor činila je nastavnica hrvatskog jezika Mirjana Crnković. Povjerenstvo čini samo jedan član jer zbog mrežnog natjecanja nije bilo potrebe uključivati još članova. Natjecanje je započelo sastankom i okupljanjem na Meetu, a onda je učenicima poslana poveznica te su bili uključeni na Meetu sve vrijeme dok su rješavali test.

autor: Mirjana Crnković

učesnici

6. дечји светосавски дани

Kamerni sastav OŠ "Matko Vuković" osvojio srebro na međunarodnom takmičenju

Školski hor osnovne škole ,,Matko Vuković" drugi je po veličini u Subotici. Broji 42 stalna člana. Od ove školske godine organizuje se etno sekcija pod vođstvom prof. Natalije Lukić. Osniva se kamerni sastav, koji se sastoji od pet učenica, i jednog učenika koji je perkusionista. Nakon sjajnog humanitarnog nastupa u Subotici, kamerni sastav sa direktoricom Mirjanom Stevanović i prof. Natalijom Lukić odlazi u Beograd na snimanje emisije ,,Prelo u našem sokaku" gde osvaja sve simpatije kako publike, tako i vrhunskih muzičara. Nakon samo nekoliko nedelja, prof. Lukić prijavljuje kamerni sastav na online takmičenje u kategoriji Etno ansambla, gde su bili najmlađi učesnici u toj kategoriji. Bili su autentični, drugačiji, sa aranžmanom koji do sada nije mogao da se čuje kod nas. Poslali su tri numere: „Preli prelo“, „Vo naše selo malovo“ i „Gusta mi magla“. Učesnici su bili iz sedam zemalja, a devetočlani žiri, jednoglasno je odlučio, da kamerni sastav OŠ ,,Matko Vuković" osvoji srebro. Kako kažu naši sagovornici, ovo je samo početak svega onoga što pripremaju u sledećoj godini.

autor: Dragana Albijanić

članovi
članovi
članovi
članovi

Životni motoi budućih malih maturanata u likovnim radovima

U okviru nastavne teme "VIZUELNA METAFORIKA I SPORAZUMEVANJE", učenici odeljenja 8.2 i 8.3 su realizovali zanimljive likovne radove na temu "Moj životni moto". Imali su najpre zadatak da izaberu jedan citat, tj. misao/frazu, na jeziku na kome žele, sa kojom mogu da se identifikuju u smislu da bi ona u ovom trenutnu mogla da predstavlja njihov ŽIVOTNI MOTO i da tu misao napišu, odnosno nacrtaju, vizuelno što kreativnije. Budući da su pri kraju jedne životne etape ( osnovnoškolskog obrazovanja) i na pragu nove (srednjoškolskog obrazovanja), posebno je zanimljivo pogledati koje su poznate citate i misli naši učenici 8-ih razreda izabrali kao svoje ideje vodilje kroz život i kako su ih vizuelno predstavili. Ceo proces rada tekao je kroz onlajn nastavu preko google classroom. Nastavu je sa učenicima realizovala nastavnica likovne kulture Dragana Albijanić. Ovde objavljujemo najuspelije i najkreativnije likovne radove.

autor: Dragana Albijanić

radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi

Pokrajinska smotra recitatora na hrvatskom jeziku

Pokrajinska smotra recitatora u organizaciji Hrvatske čitaonice ove godine održana je preko platforme Zoom. U natjecanju sudjelovale su učenice: Petra Ivković Ivandekić, Ines Vojnić i Antonija Kujundžić, učenice 5.4 razreda, zatim Iva Francišković iz 6.4 razreda, Ivona Stantić iz 7.4 razreda i Barbara Piuković iz 8.4 razreda. Nagrađene su: Ines Vojnić, Antonija Kujundžić, Iva Francišković i Barbara Piuković. Natjecanje se održalo 5. prosinca 2020. godine tako što su prikazivane snimke recitatora koji su unaprijed snimljeni i čije je recitiranje poslano.

autor: Mirjana Crnković

Natjecanje u čitanju Knjižnice grada Zagreba

Učenici naše škole i ove godine uključili su se u online kviz čitanja Knjižnice grada Zagreba. Zadatak je bio da pročitaju kratke tekstove s mrežnih stranica te točno odgovore na postavljena pitanja. Učenici svih razreda su sudjelovali, a iz svakog razreda je netko i nagrađen. Dejan Radaković iz 8.4 izvučen je i u uži krug za glavnu nagradu čije se izvlačenje događalo u Zagrebu.

autor: Mirjana Crnković

Dan kravate

Dan kravate obično se proslavlja 18. listopada 2020., no u OŠ “Matko Vuković” ove godine obilježili smo taj dan u srijedu 21. listopada. Učenici od petog do osmog razreda sa svojom nastavnicom hrvatskog i ravnateljicom sudjelovali su u, sad već tradicionalnom, natjecanju u vezivanju kravate. U prvoj skupini pobijedio je Karlo Kujundžić iz 6.4, a u drugoj skupini Franjo Rudinski iz 7.4 obranio je svoju titulu pobjednika i ove godine. Nakon natjecanja, učenici su se natjecali u kvizu znanja preko svojih mobitela. Najviše detalja o povijesti kravate znali su Lucija Horvacki iz 8.4 u prvoj skupini te Matija Matković iz 5.4 u drugoj skupini. Učenici su za svoj trud i uspjeh nagrađeni slatkišima.

autor: Mirjana Crnković

radovi
radovi
radovi
radovi

Strip

Učenici 4-1 i učiteljica Sonja Konkolj su pri obradi pesme "Čik da pogodite zbog čega su se posvađala dva zlatna brata", Dobrice Erića poslužili metodom izrade stripa. Uživili su se u uloge, fotografisali i u pomoć pozvali modernu tehnologiju. Rezultat pogledajte sami:

autor: Sonja Konkolj

radovi
radovi
radovi
radovi

Saradnja učitelja

Jednog dana smo se spremali za ponavljanje gradiva. Kako ponoviti, a da deci bude interesantno i korisno? Eto ideje za ugledni čas koji je održala Mirjana Kosanović. Evo nekoliko učeničkih radova.

autor: Sonja Konkolj

radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi

Izložba božićnjaka

Odjeljenje 4-4 i učiteljica Jelena Korponajić su ponosno izložili svoj božićnjak na izložbi u HKC "Bunjevačko kolo". Božićni kolač im je pomogla pripravit pravnica naše škole Mirjana Stantić.

autor: Sonja Konkolj

božićnjak

Izrada božićnjaka

Ušli smo u doba Adventa. Odjeljenje 4-4 i učiteljica Jelena Korponajić su organizirali tradicijsku radionicu izrade božićnjaka za izložbu koja će se održati u HKC "Bunjevačko kolo", u srijedu 9.12.2020. s početkom u 15 sati.

autor: Sonja Konkolj

radovi
radovi
radovi
radovi

4-1 zove zimu

Došlo nam je hladno vreme. Snega nema ni na vidiku. Odlučili smo pokušati prizvati sneg. Napravili smo pahuljice i zalepili na prozore svoje učionice i čekali ..... Sneg nije pao, ali smo se dosetili kako da napravimo Sneška. Pobrinuli smo se i za njegovo zdravlje, poslušali smo savete lekara.

autor: Sonja Konkolj

radovi
radovi
radovi
radovi
radovi

Takmičenje Kengur bez granica“

Svake godine u cijeloj Srbiji se održava međunarodno natjecanje, Kengur-Klokan bez granica sredinom 3. mjeseca. Obzirom da u to vrijeme zbog pandemije corona virusa nije održano natjecanje, ono se održalo 17.09.2020. (za školsku 2019/2020.) Naša škola se može pohvaliti, trećim mjestom i jednom pohvalom. Ines Vojnić, trenutno 5-4 razred, je osvojila 3.nagradu, naime bila je 23.od 1739 natjecatelja. Aleksa Radnić, trenutno 3.razred je osvojio pohvalu, bio je 140. od 2875 natjecatelja.

autor: Nevenka Tumbas

Foto zadatak „U susret novoj godini“

U skladu za zaokruživanjem priče o prvom polugodištu i dolaskom praznika, za koje su pripreme uveliko u toku, i naš foto zadatak prilagođen je tome. Zahvaljujući navedenom, bilo je lako za osmisliti i napraviti najkreativnije i najmaštovitije fotografije u skladu sa temom, gde su se učenici sa svojim roditeljima potrudili da podele čaroliju koju su za praznike stvorili u svojim domovima. Pored ovoga, učenici su se potrudili da zabeleže i kako je njihov grad uređen za obeležavanje praznika, te ni te foto informacije nisu izostale. Samo neki od najuspešnijih radova prikazani su u nastavku.

autor: Darija Svorcan

radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi

Foto zadatak „Priča na mom stolu“

Tema novog foto zadatka "Na mom stolu" je još jedna od onih kroz koju učenici razreda 6.1, 6.2, 8.1, 8.2 i 8.3 imaju priliku da primene naučeno o digitalnoj fotografiji kroz praktičan rad. Za ovaj zadatak je bilo potrebno napraviti fotografiju koja se vodi sledećom izrekom: „Jedna slika govori više od hiljadu reči“. Cilj zadatka je bio da se na stolu predstave neke priče, poslovice, citati, hobi, interesovanja... i to na najmaštovitiji i nakreativniji mogući način, čime bi se tom fotografijom poslala snažna vizuelna poruka onome ko je posmatra. Ovo su samo neki od primera uspešnih odgovora na zadatak.

autor: Darija Svorcan

radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi

Digitalna fotografija - učenički radovi

Nakon pređene oblasti u vezi sa digitalnom fotografijom na predmetu informatika i računarstvo, učenici odeljenja 6.1 i 6.2 dobili su kao zadatak da naprave fotografije na nekoliko zadatih tema: "Subotica iz mog ugla", "Jesen", "Foto priča iz moje škole" i "Na mom meniju". Ove fotografije nisu pravili sami, već su im se u izradi navedenih zadataka pridružili i učenici odeljenja 8.1, 8.2 i 8.3, ujedno ponavljajući naučeno u prethodnim razredima, što će primeniti u okviru izrade narednih zadataka na ovom predmetu. Na ovaj način se nismo zadržali samo na teorijskom delu, već smo znanja upotpunili i primenom znanja o digitalnoj fotografiji u praksi, što je jedan od najvažnijih ciljeva ovog predmeta - primeniti naučeno. Učenici su se odlično snašli u ovom izazovu, a u nastavku je dato nekoliko fotografija koje svedoče o tome. Predmetni nastavnik: Darija Svorcan

autor: Darija Svorcan

radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi
radovi

Radionice o ponašanju

Učenici 3.3 i 3.5 nastavljaju saradnju sa Crvenim krstom, koji su posetili prošle nedelje. U utorak 3.11.2020. volonteri sa svojim profesorom održali su radionice na temu: poželjno i nepoželjno ponašanje.

autor: Boba Kovačević

radionica

Televizijsko gostovanje

Školski hor osnovne škole "Matko Vuković" drugi je po veličini u Subotici. Broji 42 stalna člana. Od ove školske godine organizuje se etno sekcija pod vođstvom prof. Natalije Lukić. Osniva se kamerni sastav, koji se sastoji od pet učenica, i jednog učenika koji je perkusionista. Nakon sjajnog humanitarnog nastupa u Subotici, kamerni sastav sa direktoricom Mirjanom Stevanović i prof. Natalijom Lukić odlazi u Beograd na snimanje emisije "Prelo u našem sokaku" gde osvaja sve simpatije kako publike, tako i vrhunskih muzičara. Na gostovanjima sa učenicima na sceni je i direktorica škole Mirjana Stevanović i prof. muzičke kulture Natalija Lukić. Gostovanje na Happy TV u emisiji "Prelo u našem sokaku" 25.10.2020. https://www.youtube.com/watch?v=5jjSunNq3go
Prvi nastup: 53:51 "Vo naše selo malovo"
Razgovor sa direktoricom: 1:23:13
Drugi nastup: 1:31:09 "Preli prelo milo do miloga"

autor: Natalija Lukić

televizijsko gostovanje

Takmičenje u streljaštvu

Naš učenik, Luka Ivković je učestvovao na Republičkom prvenstvu u streljaštvu, koje se održavalo u Nišu u sredu, 21.10.2020. Zauzeo je fenomenalno 8-10 mesto i postigao lični rekord.

streljaštvo

Takmičenje u stonom tenisu

Učenici OŠ "Matko Vuković" su na gradskom takmičenju u stonom tenisu osvojili drugo mesto. Učenici: Luka Vidović (8.1), Nemanja Maleš (8.2) i Veljko Nikolić (8.2).

autor: Vladimir Katančić

učenici